برج شهیاد یا برج آزادی
برج شهیاد یا برج آزادی
برج آزادی که پیش از انقلاب 1357 ایران، به نام برج شهیاد شناخته میشد، اصلیترین و یکی از نمادهای شهر تهران است و تقریباً در همه جای دنیا ایران را با این نماد میشناسندو در سال 1349 خورشیدی، توسط حسین امانت، معمار ایرانی ساخته شد. برج آزادی، به عنوان نماد «ایرانِ مدرن» و برای یادبودجشنهای 2500 ساله شاهنشاهی ایران در میانه یکی از میدانهای اصلی غربِ تهران به نام میدان شهیاد و آزادی کنونی طراحی و ساخته شدهاست.
معماری برج، تلفیقی از معماری هخامنشی، معماری ساسانی و معماری اسلامی است.در محوطه زیرین برج، چندین تالار نمایش، نگارخانه، کتابخانه و موزهقرار دارد.
تاریخچه
در سال 1345 خورشیدی طرح یک نمادِ شناسایی ایران میان معماران ایرانی به مسابقه گذاشته شد و در پایان طرح مهندس معمار حسین امانت،بیست و چهار ساله و دانشآموخته دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران برنده و برای ساخت برگزیده شد. عملیات ساخت برج آزادی در یازدهم آبان 1348 خورشیدی آغاز گردید و پس از بیست و هشت ماه کار، در 15 مهرماه 1350 با نام برج شهیاد به بهرهبرداری رسید.
در جشن گشایش این برج محمدرضا پهلوی و همسرش فرح پهلوی حضور داشتند و از منشور حقوق بشر کوروش بزرگ (نخستین نوشته حقوق بشر از کوروش کبیر، پادشاه هخامنشی) برای نخستین بار در این مکان پردهبرداری کردند.
در دوران انقلاب ایران (1357) اجتماعاتی در این میدان برپا میشد و پس از پیروزی انقلاب نیز برنامه پیشواز از روحالله خمینی در بازگشت از پاریس به تهران در این میدان انجام و نام آن نیز از میدان شهیاد به میدان آزادی دگرگون شد.در هنگام انقلاب شعارهایی بر روی پایههای برج نوشته شد.
معماری برج آزادی
معماری برج آزادی تلفیقی از معماری دوران هخامنشی، ساسانی و دوره اسلامی است. این بنا دربرگیرنده? سه طبقه، چهار آسانسور، دو راه پله و 286 پلکان است. در محوطه زیرین برج آزادی چندین سالن نمایش، نگارخانه، کتابخانه، موزه و دیگر فضاهای کاربردی قرار دارد. طول این بنا 63 متر، ارتفاع آن از سطح زمین 45 و ارتفاع از کف موزه 5 متر است.گفته میشود در ساخت برج آزادی چهل و شش هزار قطعه سنگ بریده، پرداخت شده و به کار رفتهاست.
حسین امانت میگوید: این بنا به گذشتههای درخشان تاریخ ایران نظر دارد؛ به دورانی که ایران در ادبیات، هنر، معماری، صنایع دستی، علوم مختلف و چیزهای دیگر سرآمد بود. من میخواستم جمعبندی خود از اینها را در برج شهیاد ارائه کنم تا اگر کسی از خارج وارد ایران میشود یا حتی مردم ایران بدانند که این اثر به کجا و به کدام فرهنگ مربوط است.
در این بنا، خطوط موازی و کشیده پایهها یادآور سبک معماری هخامنشی، قوس اصلیِ میان برج، نمادی از طاق کسری که مربوط به دوره ساسانی ست و قوس بالایی آن که یک قوس شکستهاست، از دوران بعد از اسلام و نفوذ اسلام در ایران الهام گرفتهاست. رسمی سازیهایی که بین این دو قوس را پر میکنند، بسیار ایرانی است و من آن را از گنبد مساجد ایران الهام گرفتهام. در واقع تکنیکِ گنبدسازی در ایران بسیار جالب است و شما در هر مسجدی، چیز تازهای میبینید. در این گنبدها که نشانه نبوغ ایرانی است، معماران قدیم از قاعده? مربع بنا، وارد دایره گنبد شدهاند و این کار را با کمک رسمیبندیها و مقرنسکاریهای بسیار زیبا انجام دادهاند. در برج آزادی هم همین کار انجام شدهاست. هندسه? بنا یک هندسه? مربع مستطیل است که از روی چهارپایه? خود میچرخد، شانزده ضلعی میشود و در آخر به صورت یک گنبد شکل میگیرد. این گنبد تنها از داخل برج قابل مشاهدهاست.»
«دو طبقه? داخل برج، یکی بالای قوسِ طاق اصلی و دیگری زیر گنبد است که با آسانسور قابل دسترسیاست. طبقه? بالا به عنوان نمایشگاه طراحی و با گنبدی از بتن سفید پوشیده شدهاست. در این گنبد، مُقرنس ایرانی به شیوه? تازهای اجرا شده و ارتفاع آن از بام آزادی بیرون زده، دیده میشود و با کاشیهای فیروزهای و معرق ایرانی پوشیده شدهاست. مصرف بتن سفید در این قسمت و در سالن پذیرایی آن، در آن زمان کار نویی در ایران بود.»
این بنا سنگهایی دارد که در قسمت پایین برج 3?2 متر طول و 1?6 متر ارتفاع دارند و کار دست سنگتراشان است. این سنگها با بتن و آهن ضدزنگ به هم چسبیدهاند و پشت آنها نیز سطح خشنی وجود دارد تا روی آن نلغزند؛ و هر سنگ کنار سنگ دیگر، با یک ماده قابل انعطاف و شبیه به لاستیک با نام Flexible sealant بندکشی شدهاست. استفاده از موادی غیر از این باعث شکستهشدن سنگها میشود. زیرا در گرمای تابستان و سرمای زمستان سنگها و بتن زیر آنها دائماً در حال منبسط و منقبض شدن هستند.»
برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید.